ΒΙΛΑ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗ  – ΠΑΡΚΟ ΦΙΞ ΠΑΤΗΣΙΑ

Άλλο ένα διατηρητέο κτήριο, παλιό αρχοντικό, ενδιαφέρον δείγμα του εκλεκτικισμού των αρχών του 20ου αιώνα,  καταστρέφεται με τον «γνωστό» τρόπο της φωτιάς. Μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες να καούν – καταστραφούν  τα διατηρητέα κτίρια στο κτήμα Δρακοπούλου στα Πατήσια  σειρά έχει, η χαρακτηρισμένη ως  διατηρητέα η βίλα Κλωναρίδη στο Πάρκο Φιξ στα Πατήσια.

Η βίλα Κλωναρίδη κτίστηκε το 1903 ταυτόχρονα με το εργοστάσιο από την οικογένεια των αδελφών   Κλωναρίδη και η οποία στέγασε την οικογένεια Κλωναρίδη μέχρι το 1977.

Σχεδιασμένη από τον Γερμανό Αρχιτέκτονα  Έρνστ  Τσίλερ . Η βίλα Κλωναρίδη αρχιτεκτονικό δείγμα με βασικά  χαρακτηριστικά την συμμετρία, το επιβλητικό ύφος, την πολυχρωμία και το πλούσιο γλυπτό διάκοσμο.

Το εργοστάσιο αγοράσθηκε από τον Κάρολο Φιξ ιδιοκτήτη  της  γνωστή ζυθοποιίας . Η βίλα Κλωναρίδη  παρέμεινε στην οικογένεια Κλωναρίδη. Το 1983 έκλεισε το εργοστάσιο. Οι πολύχρονοι αγώνες συλλόγων και κατοίκων υποχρέωσε το υπουργείο πολιτισμού να χαρακτηρίσει το εργοστάσιο και την βίλα  διατηρητέα  και τον Δήμο Αθηναίων, να αγοράσει το κτήμα του Φιξ συμπεριλαμβανομένης και της βίλας. Το 1991 οι αγώνες δικαιώνονται. Αγοράζει ο Δήμος Αθηναίων το πρώην εργοστάσιο και την βίλα. Πρόταση των κατοίκων ήταν η μερική αναπαλαίωση του εργοστασίου και η χρήση του για πολιτιστικές χρήσεις καθώς και την στέγαση υπηρεσιών του Δήμου και η αναπαλαίωση της βίλας. Αντ’ αυτού ο Δήμος  Αθηναίων το 2000 γκρεμίζει το εργοστάσιο και εγκαταλείπει την Βίλα Κλωναρίδη στην εγκατάλειψη, ενώ θα μπορούσε να την είχε ανακαινίσει και να λειτουργεί προ όφελος των πολιτών. Οι υποψίες μας ότι δεν ενδιαφέρεται ο Δήμος Αθηναίων για την διατήρηση, περιποίηση αλλά και αξιοποίηση των νεοκλασικών κτιρίων επιβεβαιώνεται καθημερινά εδώ και τρεις δεκαετίες. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συνεχισθεί. Καλούμε το Δήμο Αθηναίων και τον Δήμαρχο να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση και την διάσωση των νεοκλασικών κτιρίων αλλά και τους πολίτες να κινητοποιηθούν για να μην χαθεί κανένα χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο.

Ο Δήμος οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες ποιος ευθύνεται για την φωτιά και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι.

Εμείς υποσχόμαστε ότι  θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την διάσωσή τους  αλλά και την αξιοποίηση τους.