Αναδημοσίευση από ΕΦΣΥΝ

Αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., με επικεφαλής τη σύζυγο του Μάκη Βορίδη, απέρριψαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής να μετατραπεί σε χώρο πράσινου η ελεύθερη έκταση δίπλα στον σταθμό του μετρό Αμπελοκήπων ● Παραδόξως η πρόταση της διοίκησης ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση και όχι από τη συμπολίτευση!

Ένα «αντάρτικο» μελών της παράταξης του Κ. Μπακογιάννη κατά των εισηγήσεων της δημοτικής αρχής φέρνουν στην επιφάνεια οι εξελίξεις γύρω από το παρκάκι στη συμβολή των λ. Αλεξάνδρας και Βουρνάζου, έξω από τον σταθμό Μετρό Αμπελοκήπων.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου της 7ης Δημοτικής Κοινότητας συνέβη το πρωτοφανές: η εισήγηση της δημοτικής αρχής για χαρακτηρισμό του χώρου ως κοινόχρηστου πρασίνου (από οικοδομήσιμο χώρο που είναι σήμερα) στηρίχθηκε από την αντιπολίτευση και απορρίφθηκε με προσχηματικά επιχειρήματα από τη συμπολίτευση.

Καθώς υπήρξε ισοψηφία, η εισήγηση για αλλαγή στο ρυμοτομικό και την προστασία του πάρκου απορρίφθηκε με τη «διπλή ψήφο» της προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου, Ιωάννας-Δανάης Βορίδη-Μιχελάκου. Εν ολίγοις, η σύζυγος του νυν υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, γύρισε την πλάτη στη διοίκηση του ανιψιού του πρωθυπουργού!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την περασμένη άνοιξη υψώθηκαν λαμαρίνες στο συγκεκριμένο πάρκο (έκτασης 828 τ.μ., με φερόμενο ιδιοκτήτη το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας), με στόχο την εμπορική αξιοποίησή του και συγκεκριμένα την ανέγερση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τον χώρο ήθελε να εκμεταλλευτεί εμπορικά η «Παλαιά Προσφυγικά Αλεξάνδρας ΙΚΕ», με μεγαλομέτοχο τον Νεκτ. Νικολόπουλο -σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ-, πρόεδρο του σωματείου επιχειρήσεων εστίασης ΒΑRECA, στο όνομα του οποίου εκδόθηκε και η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Αθηναίων. Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς κατοίκων και τοπικών συλλόγων που ζήτησαν άμεση αναστολή της οικοδομικής άδειας. Οι αγώνες τους δικαιώθηκαν.

Σε έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση στις 16 Σεπτεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (41 ψήφων σε σύνολο 45 συμμετεχόντων) την αναστολή των οικοδομικών εργασιών για ένα έτος «προκειμένου να επακολουθήσει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με χαρακτηρισμό του ως κοινόχρηστου πρασίνου», όπως αναφέρει η σχεδόν ομόφωνη απόφαση (καταψήφισε ο Β. Καπερνάρος και απείχαν ο καταδικασμένος σήμερα χρυσαυγίτης Ηλ. Κασιδιάρης και άλλοι δύο σύμβουλοί του).

Η εισήγηση για την τροποποίηση του ρυμοτομικού έφτασε στο συμβούλιο της 7ης Δημοτικής Κοινότητας την 16η Δεκεμβρίου 2020. «Μια ολοκληρωμένη και σαφής εισήγηση για την οποία είχε δώσει υπόσχεση ο (σ.σ. αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών) κ. Αξιώτης στηρίχθηκε από την αντιπολίτευση, αλλά όχι από την κ. Βορίδη-Μιχελάκου και την παράταξή της. Αυτό είναι περίγελος. Παραλίγο να καταθέσω πρόταση μομφής κατά της προέδρου», περιγράφει στην «Εφ.Συν.», η Τζίνη Γεννηματά, κοινοτική σύμβουλος της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» (Π. Γερουλάνος).

Η κ. Γεννηματά είχε καταθέσει πρόταση για χαρακτηρισμό του ακινήτου ως χώρου πρασίνου και σε προηγούμενη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου, τον περασμένο Ιούλιο. Και τότε είχε καταγραφεί ισοψηφία (6-6) και η πρόταση υπέρ του πάρκου απορρίφθηκε και πάλι με επικράτηση της ψήφου της κ. Βορίδη-Μιχελάκου. Είχε υποστηρίξει τότε η πρόεδρος ότι το ακίνητο «δεν είναι δημόσιος χώρος, ή κάτι άλλο, για να γίνει πράσινο» και ότι θα επρόκειτο για «καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας» αν χαρακτηριζόταν χώρος πρασίνου – απόψεις που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν είχαν απήχηση στις τάξεις των δημοτικών συμβούλων της παράταξής της.

Τον Δεκέμβριο, η κ. Βορίδη-Μιχελάκου επικαλέστηκε το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης και ζήτησε «πρώτα να δούμε τα σχέδια και μετά να εκφέρουμε γνώμη». Βέβαια, το παρκάκι της Βουρνάζου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την έκταση της Διπλής Ανάπλασης.

Σύμφωνα με δημοτικές πηγές, η επίμονη άρνηση της προέδρου της 7ης Κοινότητας δεν έχει άμεσο πρακτικό αντίκτυπο για το πάρκο. Αναδεικνύονται όμως ξεκάθαρες εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην παράταξη Μπακογιάννη.

«Υπάρχουν κύκλοι μέσα στην παράταξη του δημάρχου οι οποίοι δεν έχουν δει με καθόλου καλό μάτι τη δικαίωση των αγώνων των κατοίκων και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν την απόδοση του χώρου στους πολίτες. Είναι αυτονομημένοι από τη δημοτική αρχή. Είναι σαφές ότι εδώ κάτι παίζεται υπέρ των επιχειρηματιών», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.», ο –καλός γνώστης της υπόθεσης– δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Κυρ. Αγγελάκος, θυμίζοντας ότι, σε παλαιότερα δημοτικά συμβούλια, υπέρ της οικοδόμησης του ακινήτου είχε ταχθεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Γ. Αποστολόπουλος.