ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα του Υπουργείου Τουρισμού να υφαρπάξει τα περιουσιακά στοιχεία των Δήμων που έχουν Ιαματικές Πηγές.
Συγκεκριμένα με τα άρθρα 7-14 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Τουρισμού όλες οι ιαματικές πηγές και οι σχετικές εγκαταστάσεις τους, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, που ανήκουν σε Δήμους ή το Δημόσιο μεταφέρονται σε Ανώνυμη Εταιρία με την Επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας».
Η ακραία αυτή νεοφιλελεύθερης κοπής μεθόδευση υπακούει στη λογική του Υπερταμείου με βάση την οποία τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Κράτους που ανήκουν στον Ελληνικό λαό μεταφέρθηκαν σε Ανώνυμη Εταιρία του απολύτου ελέγχου της τρόϊκας για 99 έτη.
Τώρα ήρθε και η σειρά της δημοτικής περιουσίας να μεταφερθεί, χωρίς καν να ρωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, σε Ανώνυμη Εταιρία του απολύτου Ελέγχου των υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές, ακυρώνουν την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και καταληστεύουν τους πόρους των τοπικών κοινωνιών που μέσω των Δήμων είχαν διοχετευθεί διαχρονικά στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών της περιοχής τους.
Η εξέλιξη αυτή ήταν προσχεδιασμένη. Αφού προηγουμένως δεν δόθηκε καμία υποστήριξη στους ιαματικούς δήμους για την αξιοποίηση των πηγών τους, υποβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις τους και τώρα μεταφέρονται σε Ανώνυμη Εταιρία με προφανή στόχο να ξεπουληθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ υποστηρίζει τον αγώνα των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών για να παραμείνουν οι ιαματικές πηγές στους Δήμους. Οι ιαματικές πηγές, όπως και το νερό, είναι δημόσια κοινωνικά αγαθά και δεν νοείται να εμπορευματοποιούνται προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη ιδιώτες «επενδυτές».
Καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και να ενισχύσει ουσιαστικά τους Δήμους με Ιαματικές πηγές οι οποίοι σημειωτέον έχουν πληγεί καθοριστικά από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω μη λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Να διαθέσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την αξιοποίηση των πηγών από τους Δήμους και την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.
Καλούμε την ΚΕΔΕ να ζητήσει και αυτή την απόσυρση του νομοσχεδίου και να μη δεχτεί να συμμετέχει καθόλου στην υπό σύσταση εταιρία. Αντίθετα να ζητήσει την ενίσχυση των ιαματικών Δήμων σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και όχι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που με τη βοήθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ επιχειρούν να ληστέψουν την περιουσία τους.