ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ συμμετέχει στις αγωνιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απόσυρση του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος σε Δήμους και Περιφέρειες που κατέθεσε σε Διαβούλευση η Κυβέρνηση της ΝΔ.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό αντικαθίσταται το δημαρχοκεντρικό εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως απλή αναλογική(ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ)από ένα πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα.
Μειώνει το όριο εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στο 43% από το 50% και «κλέβει» κυριολεκτικά τη ψήφο των πολιτών. Η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη όσο ποσοστό και να πάρει στο πρώτο γύρο θα διαθέτει στο τέλος το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, των θεσμοθετημένων επιτροπών και των νομικών προσώπων του Δήμου και της Περιφέρειας.
Γενικεύει αυτά που έχουν ήδη διαμορφωθεί από την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του στις πλειοψηφικά συγκροτούμενες οικονομικές επιτροπές με αποτέλεσμα το έλλειμμα ελέγχου, αδιαφάνεια, κατασπατάληση χρήματος, διευκολύνσεις ημετέρων.
Για την εκλογή δημοτικού συμβούλου από μια παράταξη το νομοσχέδιο βάζει πλαφόν 3% και ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια. Στην πράξη το 3% θα είναι για τους περισσότερους Δήμους πολύ μεγαλύτερο. Στοχεύει να εγκαθιδρύσει έναν ακόμα πιο συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο διοίκησης και να επιβάλει το διπολισμό και τον ακραίο κομματισμό στην αυτοδιοίκηση.
Επίσης καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και την ξεχωριστή κάλπη στα κοινοτικά συμβούλια, υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες, όπως αυτοί αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνική πολυπλοκότητα, να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά ψηφοδέλτια με σκοπό να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στις υποθέσεις του τόπου τους.
Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να περάσουν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων από δημάρχους και περιφερειάρχες της δικής της επιλογής,χρησιμοποιώντας τον ίδιο αυταρχικό τρόπο όπως και για τις υπόλοιπες κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Τα κυρίαρχα επιχειρήματα της κυβερνησιμότητας και αποτελεσματικότητας που χρησιμοποιούν »χτίστηκαν» όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τα συνθήματα περί ισχυρών δήμων και τη μετάβαση από την εποχή της αυτοδιοίκησης στην εποχή της διακυβέρνησης.
Με μεγάλους και μικρούς κυβερνήτες τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους αντίστοιχα, με αυξημένες υπερεξουσίες, προκειμένου για να εφαρμοστούν όλες οι αντιλαϊκές μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Επιδιώκουν σε συνέχεια του »επιτελικού κράτους» να δημιουργήσουν ένα »επιτελικό δήμο-περιφέρεια» που θα »επιτελεί» τα συμφέροντα των ιδιωτών και των μεγάλων εργολαβικών εταιριών μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των ΣΔΙΤ στο όνομα της «ανάπτυξης», αλλά βέβαιασε βάρος των δημοτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις αντιδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.
Ήδη από το 2016, στα συνέδρια της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, αναδείξαμε με τις θέσεις μας για το τι είδους Τ.Α έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα δοκιμαζόμενα στρώματα μετά από τόσα χρόνια ύφεσης , ανεργίας και φτώχειας.
Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών τους, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών και όχι την περιθωριοποίηση τους.
Ταχθήκαμε χωρίς περιστροφές υπέρ της απλής αναλογικής του ενός γύρου και έμμεσης εκλογής δημάρχου-περιφερειάρχη αντικρούοντας ένα-ένα τα επιχειρήματα περί «συναλλαγής» και «ανωριμότητας».
Αναδείξαμε ότι η απλή αναλογική και η έμμεση εκλογή δημάρχου από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια εξασφαλίζουν συγκλίσεις, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ώστε να δυσκολεύεται, μέσα από την πλατιά δημοκρατική συμμετοχή, η χειραγώγηση των κοινωνιών από οικονομικά συμφέροντα και παράγοντες.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία του πιο πλατιού δυνατού μετώπου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, την άμεση ενίσχυση των ΟΤΑ με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, την επιστροφή των παρακρατηθέντων που ξεπερνάνε τα 25 δισ., την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, την ενίσχυση των δημοκρατικών συμμετοχικών θεσμών.


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ
ΠΕΜΠΤΗ 15-4 ΚΑΙ ΩΡΑ 5 ΜΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΟΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ