Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δημοτικών και περιφερειακών αυτοδιοικητικών παρατάξεων του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΑΙΡΕΤΩΝ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1-6-2021 με επιτυχία, μπροστά από τη Βουλή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας δημοτικών και περιφερειακών αυτοδιοικητικών παρατάξεων, με αναφορά στη ριζοσπαστική και την αντικαπιταλιστική Αριστερά, κατά του νομοσχεδίου για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ συμμετείχε στη συγκέντρωση με δημοτικούς, περιφερειακούς συμβούλους και μέλη αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

Τα στελέχη του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΑΙΡΕΤΩΝ σε δηλώσεις τους κατήγγειλαν το εκλογικό νομοσχέδιο σαν αντιδημοκρατικό αφού η σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων δεν αντιστοιχεί στην ψήφο των δημοτών.

Η παράταξη του Δημάρχου που εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με 43% ή τη δεύτερη με ποσοστό 50%+1 καταλαμβάνει το 60% των εδρών των συμβουλίων ανεξάρτητα από το ποσοστό που έλαβε την Πρώτη Κυριακή.

Τίθεται ελάχιστο όριο εκλογής συμβούλου από παράταξη το 3% στον πρώτο γύρο.

Καταργούνται τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τα κοινοτικά συμβούλια.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την περαιτέρω εξάρτηση και υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκάστοτε κεντρική Κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιούνται οι επιλογές λιτότητας και οι σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Αυτοδιοίκηση. Επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Οργανισμών ΤΑ μέσω των ΣΔΙΤ και των Αναπτυξιακών Οργανισμών καθώς και τον περιορισμό του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους.

Ισχυροποιείται ο ρόλος του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη, που αναγορεύονται σε τοπικούς και περιφερειακούς κυβερνήτες, συρρικνώνεται η δημοκρατία και η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ τάσσεται σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής και της έμμεσης εκλογής Δημάρχου και Περιφερειάρχη από το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αγωνίζεται για την απόδοση των οφειλόμενων πόρων στην Αυτοδιοίκηση, την αύξηση του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κράτος μαζί με τους αντίστοιχους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.