ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : η πανάκριβη φούσκα του κ. Πατούλη είναι έτοιμη να εκραγεί.

Ο συνοπτικός απολογισμός των 2 χρόνων της διοίκησης Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ είναι :  Ασύλληπτες σπατάλες , μέγα φιάσκο της ανακύκλωσης , περιβαλλοντικός ρατσισμός , υπερσυγκεντρωτισμός και «προτιμήσεις»  σε συγκεκριμένα συμφέροντα .

Σημείωση:  Για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο ΧΥΤΑ Φυλής, κάνουμε ειδική μνεία γιατί όπως γίνονται σήμερα τα πράγματα,  αν συμβεί κάτι,  μπορεί να  έχουμε τραγωδία τεραστίων διαστάσεων .

Επειδή τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού επισκίασαν αντικειμενικά κάποια από τα μεγάλα προβλήματα που  μας απασχολούν όπως τα μεγάλα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής,  ας φρεσκάρουμε  λίγο τη μνήμη μας .

Η 3η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ είναι σε εξέλιξη , παρά το τεράστιο φιάσκο της διαβούλευσης Πατούλη που ζήτησε γνώμες και προτάσεις από τους 66 δημάρχους της Αττικής στα πλαίσια της διαβούλευσης και δεν ανταποκρίθηκε κανείς δήμαρχος από τους 66.

Το ΠΕΣΔΑ είναι κορυφαίο ζήτημα και θα το βρούμε μπροστά μας πολύ γρήγορα. .  Είναι βέβαιο ότι  θα προσπαθήσουν να το περάσουν στο ντούκου και με συνοπτικές διαδικασίες.

Το πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο πρόγραμμα της ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ εξελίσσεται  ταχύτατα σε αυτό που είχαμε προβλέψει από την πρώτη στιγμή , δηλαδή σε μια τεραστίων διαστάσεων φούσκα .

Όταν αποφασίσουν να δημοσιεύσουν  τα επίσημα στοιχεία που κρύβουν επιμελώς για τα αποτελέσματα του προγράμματος της ανακύκλωσης , τότε θα φανεί το τεράστιο μέγεθος της φούσκας και της ασύλληπτης σπατάλης .

Όμως ας ξαναθυμηθούμε   και τα μεγάλα έργα που διαχειρίζεται και προετοιμάζει ο ΕΔΣΝΑ τα οποία βρίσκονται σχεδόν όλα στη Φυλή (εκτός από τη ΜΕΑ Σχιστού και τη ΜΕΑ Γραμματικού που καρκινοβατεί) .

Τα έργα των ΧΥΤΑ και όλες οι μεγάλες μονάδες που λειτουργούν εδώ και χρόνια εντός της εγκατάστασης της Φυλής , έχουν ανατεθεί στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ.

  •  Νέος ΧΥΤΑ Φυλής 4.300.000 κ.μ (ανάδοχος κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ) σημείωση : έχουν κατατεθεί αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  •  Ενδιάμεσος ΧΥΤΑ 700.000 κ.μ   (λειτουργεί ήδη , ανάδοχος κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ)
  •  Μετατροπή του ΕΜΑΚ σε πράσινο εργοστάσιο  (Διαγωνισμός σε εξέλιξη . Η λειτουργία του ΕΜΑΚ έχει ανατεθεί στην   κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ)
  •  Νέος διαγωνισμός  για τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων .( Η μέχρι σήμερα λειτουργία του αποτεφρωτήρα  έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ)
  • Μονάδα επεξεργασίας Βιοαερίου : Η λειτουργία της μονάδας  έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ)
  •  Διαγωνισμός  για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών  μέσω ΣΔΙΤ, συνολικής δυναμικότητας 450.000 t/έτος  (έχει προαναγγελθεί ότι θα κατασκευαστεί στη Φυλή και ετοιμάζεται σχετική μελέτη). Προϋπολογισμός 461,2 εκατ. ευρώ
  • Διαγωνισμός  για την κατασκευή  «μονάδας επεξεργασίας  αποβλήτων (ΜΕΑ) του πάρκου κυκλικής οικονομίας της Π.Ε.  Πειραιά» μέσω  ΣΔΙΤ συνολικής δυναμικότητας 250.000 t/έτος . (Το έργο θα κατασκευαστεί  στη περιοχή του Σχιστού)  Προϋπολογισμός 300,7 εκατ. ευρώ . Σημείωση: οι ΜΕΑ της Φυλής και του Σχιστού θα κατασκευαστούν στα περίφημα «πάρκα κυκλικής οικονομίας» που ΘΑ προβλέπονται στο νέο ΠΕΣΔΑ!

Η απόφαση να σπαταληθούν  760.000.000 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των 2 ΜΕΑ σε Φυλή και Σχιστό θα αποδειχτεί   το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ΕΔΣΝΑ . Σημείωση : το προηγούμενο  μεγάλο σκάνδαλο της κατασκευής και λειτουργίας του ΕΜΑΚ   έχει κουκουλωθεί  επιτυχώς .

Με μια απλή ανάγνωση των εν λειτουργία εγκαταστάσεων , των εργολαβικών σχημάτων  και των εν εξελίξει διαγωνισμών,  υπάρχουν δυο πράγματα που  βγάζουν μάτι.  1)  ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει ιδιαίτερα  «στενές σχέσεις» με την κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ και 2) πως ο ΕΔΣΝΑ έχει αποφασίσει να μετατρέψει  τη δυτική Αθήνα στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του πλανήτη με τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών αρχόντων στη Φυλή .

Αυτή που είναι πραγματικά ακατανόητη είναι η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στους ΟΤΑ ( ΠΟΕ-ΟΤΑ) που ενώ στο παρελθόν είχε δώσει μεγάλους αγώνες  για την ακύρωση των μονάδων ΣΔΙΤ που σχεδίαζε τότε ο κ Σγουρός ,  σήμερα απλά παρακολουθεί τον κ. Πατούλη να εξαγγέλλει ΣΔΙΤ εκατοντάδων  εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Πατούλης και οι άνθρωποί του στον ΕΔΣΝΑ με τις ΣΔΙΤ και τα προγράμματα ανακύκλωσης  ιδιωτικοποιούν το σύνολο του κύκλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική χωρίς να ανοίξει μύτη .

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών θα είναι σε λίγα χρόνια από σήμερα,  οι πολίτες να πληρώνουν  για τα σκουπίδια περισσότερα χρήματα από όσα θα πληρώνουν για το πανάκριβο ρεύμα.

Οι πολιτικές Πατούλη στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική θα έχουν βαρύτατες και μακροχρόνιες συνέπειες .

26/9/2021

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο

#ΦυλήΣχιστόSTOP