Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, του ΔΣ της ΠΕΔΑ και του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ

Την Παρασκευή 22/10/21, στην 26η συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, επρόκειτο να συζητηθεί η 3η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής και το θέμα απεσύρθη για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί. Το ίδιο θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη και των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (της 24ης, στις 21/9/21 και της 25ης, στις 5/10/21), όταν και τότε αποσύρθηκε χωρίς συζήτηση και χωρίς καμία εξήγηση.

Η μόνη πληροφορία που υπάρχει για τις καθυστερήσεις προέρχεται από το δελτίο τύπου του δημάρχου Φυλής κ. Παππού -μέλους της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ-, με αφορμή την υπογραφή της διαβόητης σύμβασης για το «Περιβαλλοντικό και  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Πάρκο», στο οποίο αναφέρεται ότι το έργο αυτό «έχει φέρει πολλές αναβολές στην κατάθεση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου  Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής». Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Κόκκαλης και η ΕΕ ουδέποτε ενημέρωσαν για τους λόγους που εισάγεται και αποσύρεται συνεχώς το θέμα της 3ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ στις συνεδριάσεις της.

Επειδή το θέμα της 3ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ είναι εξαιρετικά σοβαρό και μας αφορά όλους πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα. Οι πολίτες της Αττικής έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν το περιεχόμενο της σχετικής μελέτης, αλλά και τους λόγους που οδηγούν στις συνεχείς αναβολές της συζήτησης και της λήψης απόφασης.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε από τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Κόκκαλη η επόμενη συνεδρίαση της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της 3ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής, να μεταδοθεί ζωντανά (μέσω live streaming), διαδικασία που ακολουθούνταν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά θυσιάστηκε στο «βωμό» της αδιαφάνειας.

Το ζήτημα της προβληματικής λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ σας είναι γνωστό. Έχουν ληφθεί αποφάσεις της ΕΕ με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, όπως ο διαγωνισμός για τις ΜΕΑ του κεντρικού τομέα και του Σχιστού, ύψους 761,9 εκ. ευρώ, με συνεδριάσεις δια περιφοράς και εν αγνοία του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ.

Απευθυνόμαστε σε εσάς, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, του ΔΣ της ΠΕΔΑ και του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και σας ζητάμε να πράξετε τα δέοντα στα αντίστοιχα συλλογικά όργανα, στα οποία έχετε εκλεγεί. Η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση (ιδιαίτερα στην περιβαλλοντική) είναι απαίτηση και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Την Τρίτη κάνουν «περιβαλλοντικά πάρκα» και την Παρασκευή Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων για 25 χρόνια!

 

Τρείς μέρες μετά τη φιέστα που έκαναν στο δήμο Φυλής για τη μετατροπή τάχα της Χωματερής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , οι ίδιοι άνθρωποι  κάνουν  διαγωνισμό για να παρατείνουν τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα επικινδύνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ) για άλλα 25 χρόνια!

Την Παρασκευή 22/10 η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ θα εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για τη λειτουργία της μονάδας θερμικής επεξεργασίας επικινδύνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ) και προσομοιαζόντων με αυτά.

Ο Αποτεφρωτήρας ξεκίνησε τη λειτουργία του βάσει μιας προγραμματικής σύμβασης που συνυπέγραψαν ο ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος Άνω Λιοσίων και η ΔΕΤΕΑΛΑ, μια από τις γνωστές «αμαρτωλές» δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Άνω Λιοσίων. Από το 2007 και μέχρι σήμερα, τη μονάδα διαχειρίζονται ιδιώτες εργολάβοι και η ισχύουσα, σύμβαση λήγει στις 1.2.2022.

Τέτοιο πάρκο θέλουν να φτιάξουν !

Ένα πάρκο που θα περιλαμβάνει το νέο ΧΥΤΑ 4.300.000 κ.μ , το αναβαθμισμένο ΕΜΑΚ των 300.000 τόνων/ έτος , τον Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Υγειονομικών Αποβλήτων , τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου και τη μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων από τους ΧΥΤΑ. Και δεν φτάνουν μόνο αυτά!

Την Παρασκευή 22/10 θα εγκρίνουν το νέο ΠΕΣΔΑ που θα περιλαμβάνει το νέο «πάρκο κυκλικής οικονομίας» του κεντρικού τομέα εντός του οποίου θα κατασκευαστούν μια θηριώδης Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων 450.000 τον/ έτος και ένας νέος ΧΥΤΥ.

Το περίφημο Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι μια τεράστια απάτη αξίας 26.000.000 ευρώ.

Ένα σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένο πάρκο φωτοβολταϊκών 10 Μ.Β που βαφτίστηκε πάρκο πράσινου για να χρυσωθεί το χάπι των νέων ΧΥΤΑ και των νέων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ο κ. Παππούς και ο κ. Πατούλης συμπεριφέρονται ως κοινοί πολιτικοί απατεώνες λέγοντας άλλα στη Φυλή και κάνοντας άλλα στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να σταματήσει αμέσως το διαγωνισμό του Αποτεφρωτήρα που προχωρά χέρι – χέρι με το σχέδιο της εκτεταμένης καύσης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Ο αποτεφρωτήρας ΕΥΑΜ πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση από την εγκατάσταση της Φυλής.

Καλούμε τους πολίτες της δυτικής Αττικής -και όχι μόνο- σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσει το νέο ΠΕΣΔΑ καρμανιόλα για τη δυτική Αθήνα – Αττική και τον δυτικό Πειραιά.

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο