Αναδημοσίευση

Με σύνθημα «όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων του Αττικού Άλσους. Να τερματιστεί η σκανδαλώδης παραχώρηση – δώρο στον ΟΑΝΙ των τεσσάρων γηπέδων τένις. Ελεύθερη και δωρεάν άθληση για όλους!», πραγματοποιείται την Κυριακή στις 10πμ νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αττικό Άλσος από αθλητές και δημότες των γύρω περιοχών.

Εχουν περάσει τρεις μήνες από την σκανδαλώδη παραχώρηση στον Όμιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας των τεσσάρων γηπέδων τένις του Αττικού Άλσους από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. («Εφ.Συν», 18.9.2021, «Αθλητισμός για… λίγους στο Αττικό Αλσος»). Είχε προηγηθεί (19/1/21) η τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΓΓΑ, που επέτρεψε στην δεύτερη να παραχωρεί σε όποιον όμιλο θέλει τα γήπεδα του Αττικού Άλσους, να «δίνει τα κλειδιά» των γηπέδων στην ουσία, αρκεί να υλοποιούνται προγράμματα δωρεάν άθλησης για 7 ώρες ημερησίως. Με τις ευλογίες λοιπόν της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και τα στραβά μάτια της Περιφέρειας Αττικής λιγοστεύουν δραματικά οι ελεύθεροι χώροι μαζικής άθλησης, πολλοί εκ των οποίων ιδιωτικοποιούνται και μάλιστα χωρίς κανένα αντίτιμο για το Δημόσιο.

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, με διαφορά μιας μόλις ψήφου (48-49) δεν υιοθετήθηκε η εισήγηση σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης («Πατουλικό μπάχαλο με τις ψήφους για την ελεύθερη άθληση», «Εφ.Συν.», 4.11.2021), η οποία ζητούσε από την ΓΓΑ την ανάκληση της παραχώρησης των γηπέδων τένις στον Ο.Α.Ν.Ι., καθώς η παραχώρηση αυτή «έρχεται σε αντίθεση με την δωρεάν και ελεύθερη άθληση (…) και παραβιάζει τους όρους της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης». Ωστόσο ακόμα και η διοικούσα παράταξη παραδέχτηκε ότι «έχουν δημιουργηθεί δυσχέρειες» και κλήθηκε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης να δώσει το πόρισμά της σε έναν μήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι αθλούμενοι δεν το βάζουν κάτω και κάνουν λόγο για «παραχώρηση – σκάνδαλο, καθώς ο Ο.Α.Ν.Ι. εκμεταλλεύεται με ατομικές και ομαδικές προπονήσεις και τα 4 γήπεδα για όλη την ημέρα, λαμβάνοντας 40€ για κάθε ώρα χρήσης του κάθε γηπέδου». Επιπλέον όπως εξηγούν σχεδόν εκμηδενίστηκε η δυνατότητα πρόσβασης των ελεύθερα αθλούμενων στα γήπεδα κατά τις ώρες αιχμής (7μμ-10μμ), καθώς υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου διαθέσιμες ώρες για ελεύθερη άθληση. Παράλληλα, Ο.Α.Ν.Ι. συνεχίζει να μην αναρτά πίνακα, όπως έχει δεσμευτεί, στον οποίο να αναγράφονται οι διαθέσιμες ώρες ελεύθερης άθλησης, πόσες και ποιες είναι, οι ώρες δωρεάν προπονήσεων, καθώς και οι ώρες στις οποίες ο σύλλογος πραγματοποιεί ατομικές/ομαδικές προπονήσεις επί πληρωμή. Κανείς δεν φαίνεται να ελέγχει αν τηρείται ακόμα και η στοιχειώδης υποχρέωση του ομίλου για 7 ώρες προγραμμάτων δωρεάν άθλησης.

Οι αθλούμενοι διεκδικούν τη λήξη της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (απόφαση Οικ. Επιτρ. 135/19-1-21), ώστε να απομακρυνθεί κάθε ιδιωτικός φορέας από τη διαχείριση και εκμετάλλευση των γηπέδων του Αττικού Άλσους. Σημειώνεται πως ήδη εκπαιδευτικά σωματεία, σχολεία, σύλλογοι γονέων και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής έχουν ήδη συμπαρασταθεί στα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων την Κυριακή, εκτός της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, θα πραγματοποιηθεί και τουρνουά τένις.