8 ΜΑΡΤΗ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

8 Μάρτη 1857 ,οι εργάτριες της Ν . Υόρκης   διαδηλώνουν και απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες  διαβίωσης και  εργασίας ,μείωση των ωρών εργασίας  και ίση αμοιβή με τους άνδρες. Οι διαδηλώσεις αυτές πνίγονται στο αίμα από τις δυνάμεις καταστολής.

8 Μάρτη 2022 βρίσκει τις γυναίκες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να αγωνιεί για την ειρήνη. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία  και η περαιτέρω κλιμάκωσή τους  απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τους λαούς. Ζούμε μία επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Μπροστά σ΄ αυτά τα επικίνδυνα  γεγονότα καθήκον όλων μας  είναι να απαιτήσουμε την παύση του πολέμου μέσα από την ενωτική δράση  των φιλειρηνικών κινημάτων  και όλων των πολιτών. Να απαιτήσουμε την μη εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές επιχειρήσεις και στις κυρώσεις. Να απαλλαγούμε από την κυριαρχία του ΝΑΤΟ και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ.

8 Μάρτη 1857-8 Μάρτη 2022

165 χρόνια παρά τις αλλαγές στην νομοθεσία και παρά τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων η πραγματική ισότητα παραμένει ζητούμενο. Το ωράριο εργασίας  έχει γίνει λάστιχο για τις γυναίκες, οι κοινωνικές παροχές έχουν συρρικνωθεί  και το κοινωνικό κράτος το υποκαθιστούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Οι γυναίκες έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας 63 % έναντι 36% από τους άνδρες. Το σύνολο της κοινωνίας θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και των επιλογών του συστήματος.

Παραμένει η ανισότητα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των γυναικών  και στην ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων

Τα περιστατικά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις αν και η σύμβαση 190 της ΔΟΕ για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης κυρώθηκε  με τον Ν.4808/21.                                                                                                      Ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών .Μόνο στο 2021 διαπράχθηκαν 17 γυναικοκτονίες   με 5413 καταγγελίες  για κακοποιητικές συμπεριφορές το 2020.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η εμπορία  ανθρώπων (trafficking).Θύματα  άνδρες και κυρίως γυναίκες μετανάστριες. Οι γυναίκες μετανάστριες  ζουν  πολλαπλά την καταπίεση  λόγω της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που επικρατεί.

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η θέση των γυναικών θα αλλάξει μέσα από την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική .

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε

Ισότιμη θέση της γυναίκας στην εργασία, 5ημερο με 7ωρο , την υπηρεσιακή εξέλιξη ,ίση αμοιβή για ίση εργασία ,ισότιμη συμμετοχή στους θεσμούς άσκησης  της εξουσίας.

Αντιμετώπιση της ανεργίας.

Να εφαρμοστεί με νομοθετική πρωτοβουλία η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης  και η 190 σύμβαση της ΔΟΕ για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας.

Αύξηση των δομών στήριξης των κακοποιημένων  γυναικών και στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό.

Αύξηση των κοινωνικών δομών για τους ηλικιωμένους και δημιουργία παιδικών σταθμών .

Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικών ελέγχων ,υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

Αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις την Τρίτη 8 Μάρτη .