2076/ Αθήνα, 26/05/2022

 

Να ξεκινήσει άμεσα ο Δήμος Αθηναίων, τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης για πράσινο, των 2,7 στρεμμάτων του οικοπέδου της ΔΕΗ, επί της οδού Λάμψα (Αμπελόκηποι), τελευταίος ελεύθερος χώρος, της έντονα πυκνοφυτεμένης περιοχής μας.

Ο Αντιδήμαρχος  Δημοτικής περιουσίας, κ. Γρηγόρης Λέων, μας ενημέρωσε στης 18-5-22 (είχε προβεί σε ανάλογη δήλωση  και στο δημοτικό συμβούλιο στις 16-5-22) ότι:

α) Η Διοίκηση της ΔΕΗ, δεν συμφωνεί με την ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (τωρινή και προηγούμενη), για εξωδικαστικό διακανονισμό, της τιμής μονάδος, ώστε ο Δήμος Αθηναίων, να εξαγοράσει το οικόπεδο της ΔΕΗ, έκτασης 2.7 στρεμμάτων, που έχει χαρακτηριστεί πράσινο (Φεκ 46/30-1-2003).

β) Ο Δήμος Αθηναίων, μετά από αυτή την εξέλιξη, θα προχωρήσει άμεσα τη δικαστική διαδικασία, δια τον προσδιορισμό της τιμής μονάδας.

Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας, απέναντι στην διοίκηση της ΔΕΗ, που απέρριψε τη λογική και ρεαλιστική πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλων των φορέων και κατοίκων της περιοχής μας, για εξωδικαστικό διακανονισμό, ώστε να αποφευχθεί η χρονοβόρα καθυστέρηση της δικαστικής οδού.

Ας σημειωθεί  ότι το ακριβώς διπλανό τμήμα των 6 στρεμμάτων του οικοπέδου της ΔΕΗ απαλλοτριώθηκε ήδη από τις Κτηριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ), για ανέγερση σχολείου, με τιμή μονάδος 400€/ τμ σύμφωνα με απόφαση του εφετείου (υπ’ αριθ 5420/1-12-2015) και του Αρείου Πάγου (υπ’αριθ 297/12-1-2018).

Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να προχωρήσει δικαστικά.

Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, συμφωνούμε απόλυτα με το Δήμο Αθηναίων δηλαδή να ξεκινήσει άμεσα η νομική του υπηρεσία, τη διαδικασία της δικαστικής οδού για τον προσδιορισμό της τιμής μονάδας.

Επιμένουμε παράλληλα στο αίτημα, να εξαντληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για εξωδικαστικό διακανονισμό, ώστε να επισπευθεί ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος.

Να παραχωρηθεί άμεσα ο χώρος κατά χρήση στο Δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα και μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά του χώρου από το Δήμο Αθηναίων (μόλις προσδιοριστεί η τιμή μονάδας), θα ήταν λογικό και ωφέλιμο να παραχωρηθεί, αυτή η έκταση των 2,7 στρεμμάτων από την ΔΕΗ κατά χρήση στο Δήμο Αθηναίων, ώστε να αξιοποιηθεί άμεσα ως πράσινο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος που εποπτεύει τη ΔΕΗ, έχει υποχρέωση να παρέμβει.

Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να πάρει συγκεκριμένες, αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Εμείς όλοι φορείς και κάτοικοι συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας.

Τα πάρκα είναι η ανάσα της πόλης