Τα   τηλ.: Γιάννης Καλύβας 6947903341, Νικήτας Δημέας 6944 738 640, Γιώργος Κρασσάς 6974198928

 

Αριθ. πρ  2076/ Αθήνα, 21/06/2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Προς: κ. Στάσση, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ

Θέμα: Οικόπεδο της ΔΕΗ, έκτασης 2,7 στρεμμάτων, επί της οδού Λάμψα (Αμπελόκηποι –  Αθήνα)

 

Κοιν.: 1) κ. Σκέρτσο, Υπουργό Περιβάλλοντος, που εποπτεύει τη ΔΕΗ, ώστε να πάρει θέση (Να δεχθεί σε συνάντηση το Προεδρείο του Συλλόγου μας)

2) κ. Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων, ώστε ο Δήμος Αθηναίων να συνεχίσει να διεκδικεί ακόμη πιο αποφασιστικά τις δίκαιες, λογικές και ρεαλιστικές, ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

3) Όλους τους κατοίκους και φορείς της περιοχής μας. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους αγώνες.

 

Κ. Πρόεδρε,

Ο Δήμος Αθηναίων μας ενημέρωσε στις 16/5/2022, πως απορρίψατε την ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου (τωρινού και προηγούμενου), καθώς και όλων των φορέων και κατοίκων της περιοχής μας, για εξωδικαστικό διακανονισμό της τιμής μονάδος, ώστε να εξαγοράσει ο Δήμος Αθηναίων το οικόπεδό σας (ΙΚΕΖ του σκαριφήματος), που έχει χαρακτηριστεί πράσινο (ΦΕΚ 46/30-1-2003).

ΑΒΔΗΑ : Έκταση 21 στρ. που απαλλοτριώθηκε τα έτη 1962 και 1966 από το  Γηροκομείο Αθηνών, προς όφελος της ΔΕΗ

ΙΓΔΖ       : Έκταση που χαρακτηρίστηκε (ΦΕΚ 46/30-1-2003) ως σχολείο (τα 6 στρέμματα) και πράσινο (τα 2,7 στρέμματα)

 

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Αθηναίων, θα προχωρήσει στη δικαστική διαδικασία, για τον προσδιορισμό της τιμής μονάδος.

Λυπούμαστε ειλικρινά για αυτή την απόφασή σας, αφού γνωρίζεται (μια που η δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρα), πως θα αργήσει να αξιοποιηθεί ως πράσινο, ο τελευταίος αυτός ελεύθερος χώρος της έντονα πυκνοδομημένης περιοχής μας.

Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων, είναι απόλυτα ρεαλιστική και δίκαιη, αφού το ακριβώς διπλανό τμήμα των 6 στρ. του οικοπέδου σας (ΚΓΔΕ του σκαριφήματος), εξαγοράστηκε ήδη από τις Κτιριακές Υποδομές (Πρ. ΟΣΚ), για την ανέγερση σχολείου, με τιμή μονάδος που προσδιορίστηκε με απόφαση του Εφετείου (υπ΄ αριθ. 5420/1-12-2015) και του Αρείου Πάγου (υπ΄ αριθ. 297/12-1-2018).

 

Κ. Πρόεδρε,

Πρέπει να σας θυμίσουμε, ότι την ευρύτερη έκταση των 21 στρεμ. (ΑΒΔΗ του σκαριφήματος), την απαλλοτριώσατε από το Γηροκομείο Αθηνών τα έτη 1962 και 1966 με σκοπό να κατασκευάσετε υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος (που ήδη λειτουργεί) (ΑΒΓΚΙΘ του σκαριφήματος) και όχι να ανεγείρετε μεγαθήριο στέγασης των κεντρικών σας υπηρεσιών, όπως προσπαθήσατε από το 1980 στην έκταση των 8,7 στρ. (ΙΓΔΖ του σκαριφήματος).

Η απόφασή σας αυτή ευτυχώς για την περιοχή μας, δεν ευοδώθηκε αφού ως αποτέλεσμα ενός τιτάνιου και μακρόχρονου αγώνα όλων των φορέων της περιοχής μας (πολιτιστικοί, αθλητικοί, γονέων, εκπαιδευτικών κ.λπ.), όλων των πολιτικών κομμάτων, πολλών επιστημονικών συλλόγων και φυσικά όλων των κατοίκων (δεκάδες συγκεντρώσεις, πορείες διαμαρτυρίας, δικαστικοί αγώνες κ.λπ.), ο χώρος χαρακτηρίστηκε ως πράσινο τα 2,7 στρ. (ΙΚΕΖ του σκαριφήματος) και σχολείο τα 6 στρ (ΚΓΔΕ του σκαριφήματος).

Πρέπει επίσης να σας επισημάνουμε, πως με την απαλλοτρίωση αυτής της έκτασης από το Γηροκομείο Αθηνών (δηλ. των 21 στρεμ.) στερήσατε αυτό το χώρο, με τα ωραία πέτρινα κεραμοσκεπή διώροφα κτίρια και το πλούσιο υψηλό πράσινο, όχι μόνο από τους τρόφιμους του Γηροκομείου Αθηνών αλλά και τους κατοίκους αφού ο χώρος ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι προσβάσιμος στους κατοίκους (για περίπατο, επικοινωνία με τους τρόφιμους, παιχνίδι για τα παιδιά μας κ.λπ.)

Κ. Πρόεδρε,

Ζητάμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας.

Μη μας ταλαιπωρείτε άλλο, και μη μας εξωθείτε σε νέες διαμαρτυρίες και αγώνες.

Παράλληλα σας απευθύνουμε έκκληση

Μέχρι να προσδιοριστεί η τιμή μονάδος, να παραχωρήσετε άμεσα την έκταση αυτή των 2,7 στρεμμάτων (ΙΚΕΖ του σκαριφήματος), κατά χρήση στο Δήμο Αθηναίων, ώστε να αξιοποιηθεί άμεσα ως πράσινο.

Πραγματοποιούμε συγκέντρωση κατοίκων  την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Στο πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας & Λάμψα) ώρα 7.30 μμ